
Heel, heel lang geleden.. Of ja, een paar jaar geleden, las ik online dat ze in China een nieuwe feestdag verzonnen hadden. Blijkbaar waren er een hoop mensen die al dan niet happy single waren en Valentijn daardoor een ongelooflijke domme feestdag vonden waarbij ze zichzelf uitgesloten voelden. Die Chinese singles vierden die dag door gezellig iets voor zichzelf te doen, op 11 November. Omdat de 1 in het Chinees staat voor helemaal alleen zijn en er een heleboel enen in 11/11 zitten of zo.
Nu ja, je laat ze in China maar fijn doen waar ze zelf zin in hebben. Zichzelf afzetten tegen een feestdag waar ze niks mee hebben, allemaal prima. Heb ik als single persoon niet zo’n behoefte aan en ik ga zeker niet wachten tot 11 November om eens iets voor mezelf te doen. Nee hoor, als je elke dag de “lasten” mag dragen van het single zijn dan is elke dag ook een prima dag om het er even van te nemen en jezelf een cadeautje te doen of met jezelf je favoriete serie te kijken terwijl je met jezelf een kom chips deelt.
Maar daar gaat het in deze post dus helemaal niet om. Ik heb dus in mijn hoofd het feitje genoteerd dat er Chinezen op 11/11 een soort eigen feestdag vieren, en dat is het dan.
Nee, Steven, daar heb je dus ongelijk in. Want men zegge en schrijve November 2019, en waar kom je dan achter? Dat ze van “Singles Day” een ding willen maken. Een heuse feestdag, met als overduidelijk doel om er zoveel mogelijk geld aan te verdienen.
Nu had ik daar eerder ook wel tekenen van aan de wand gezien. Ik heb op ‘ één of ander moment een flink aantal vulpennen voor mezelf gekocht. Een flink aantal ja, want als ik mezelf nep-Lamy vulpennen cadeau ga doen dan kan ik mezelf maar beter te vriend houden en mezelf een aantal pennen extra cadeau doen voor als ze het begeven.
Ik ontvang dus de nieuwsbrief van Aliexpress. Gewoon in het Engels, hoor, dus je mag stoppen met je vage spam-boodschappen in het Chinees. Pas je eens aan en spam me tenminste in het Engelse met je boodschappen voor goedkope medicijnen, man.
Maar goed, nieuwsbrief van Aliexpress… Vorig jaar kreeg ik in November zo’n exemplaar om me er aan te herinneren dat het “binnenkort Singles Day” was. En of ik niet dringend wat plastic troep voor mezelf moest kopen.
Het punt is, in China werd de “feestdag” al een beetje commercieel. En wat valt er nu deze week verschillende keren in de bus? Reclameblaadjes met verwijzingen naar Singles Day. Ja hoor, ook onze Nederlandse en Belgische marketing-jongens hebben er lucht van gekregen. Laten we fijn die feestdag ook nog door de keel van de mensen rammen. Weet je wie te weinig geld uitgeeft bij de feestdagen? Die singles, man. Die relatieloze individuen die weigeren om een hoop geld uit te geven aan cadeau’s voor hun relatiegenoot en hun kinderen en hun geld nog liever op de rekening zetten. Cadeautje kopen voor zichzelf? Ach, dat kan ook wel buiten de eindejaarscommerciesperzone. Egoistische lui, die gaan we even fijn targetten met nieuwe reclame.
Nou ja, dat zou je dus denken. Maar de Nederlandse en Belgische marketing-slangen hebben blijkbaar collectief een beslissing genomen om het anders te doen. Singles Day? Nee, dat is niet Westers genoeg. Single mensen zijn toch nog altijd een beetje eng en zielig, nietwaar? Ook niet echt een interessante doelgroep tenzij je advertenties voor katteneten en videogames verkoopt. Ja, toch? Rare egoistische mensen, die singles.
En dus, beste vrienden, word Singles Day herverpakt door onze marketing vrienden. Ja, 11/11 is Singles Day in China, maaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrrr… Wat als we nou op Singles Day eens Singles Day vieren door helemaal geen Singles Day te vieren? Nee joh, iedereen kan fijn meedoen en extra geld uitgeven aan spullen waarvoor we keihard adverteren.
“Maar dat kan toch helemaal niet, Steven. Singles Day is toch niet voor iedereen?”
Nu dus wel. De marketinglui hebben besloten dat Singles Day vanaf nu een “feestdag” is waarbij iedereen het individu viert en zichzelf in de watten legt, zodat ze fijn reclame kunnen maken voor diverse producten die je echt voor jezelf moet kopen. Je moet jezelf toch ook eens kunnen verwennen.
Weet je wat, beste marketinglui? Dat is allemaal prima voor mij. Je mag ‘m hebben, die “Singles Day”. Ik bepaal immers zelf wel waaraan en wanneer ik mijn geld uitgeef, want dat is juist het mooie aan het “single zijn” , dat je dat tikkeltje mee vrijheid hebt. Dat je jezelf eens iets extra koopt, iets leuks doet of juist besluit een kom chips met jezelf te delen terwijl je met jezelf ruziet over wat je op Netflix gaat kijken omdat je juisit eens lekker niks wil doen.
Proberen jullie onderdussen maar fijn “Singles Day” te promoten door mensen te vertellen wat ze wanneer moeten kopen. Dumbasses.